sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Pahkat

Ilmeisesti puihin tulevien pahkojen syntysyitä ei oikein tunneta. On tietysti hankala tutkia sattumanvaraisesti tapahtuvaa kasvuprosessia. Joissakin lähteissä ajatellaan ainakin yhtenä syynä olevan jokin vaurio ja vauriokohtaan vaikuttavat ulkopuoliset tekijät kuten bakteerit tai hyönteiset. Myös geneettisellä perimällä taitaa olla vaikutusta.

Jos pahka on kehityshäiriö tai solujen jakautumisen häiriö, tulee mieleen ihmisen syöpä. Ja eikös syöpiin vaikuta niin geenitekijät kuin ulkoiset tekijät, mitä sisäämme ahtaamme (mm. lisäaineet) ja mitä ympäristöstä kehoomme siirtyy (ilman epäpuhtaudet mm. tupakka, asbesti, radioaktiivisuus). En ole kuullut, että syöpä tulisi haavasta, vaikka kai virusten aiheuttamia reaktioita ihmisessä ei oikein tunnetakaan. Voisiko puilla olla samantapainen syy-yhteys; maaperässä on jotain epäsopivaa, jonka puu "syö" tai ilman epäpuhtaus laukaisee häiriöalttiille kasvun poikkeaman.

Mitäpä, jos puu vain haluaa olla erilainen. Jos taiteellinen koivu ilmaisee itseään muodostamalla patin sopivaan kohtaan kehoaan. Jospa pahka on viesti muille?

Viereinen pahka on kuvattu Torronsuon kansallispuiston läheisyydessä Tammelassa. Se on noin 4 metriä korkealla ja varsin ohuessa, n. 10 cm paksussa, koivussa. Muuhun rungon osaan verrattuna pahka on tosi moninkertainen.

Pahka asiaa katsellessani löysin mielekiintoisen sivun puiden erikoismuodoista: http://www.metla.fi/julkaisut/mt/670/

Erärenki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti